Restauracje to lokale gastronomiczne, które są zróżnicowane pod względem specyfiki serwowanych potraw. Niektóre z nich stawiają bowiem na dania stricte regionalne lub uniwersalne, inne zaś decydują się na bardziej oryginalne menu, np. z kuchni włoskiej albo orientalnej. Wszystkie łączy jednak pewna wspólna cecha – konieczność wyposażenia pomieszczeń w odpowiednie urządzenia, meble i naczynia. Liczne produkty z tych dwóch ostatnich kategorii można znaleźć na https://euforma.pl/kategoria-produktu/pomieszczenia/restauracje/.
W restauracji głównym pomieszczeniem jest kuchnia, ponieważ powstają w niej wszystkie dania. Powinno się tutaj znaleźć jak najwięcej sprzętów ułatwiających gotowanie, smażenie czy pieczenie. Zaliczamy do nich m.in. kuchenkę gazową, piekarnik, piec konwekcyjno-parowy, funkcjonalny grill, mikser, krajalnicę i frytkownicę. Oczywiście nie może też zabraknąć mebli, szaf chłodniczych, lodówek i różnorodnych naczyń, takich jak patelnie, rondle, garnki, deski do krojenia warzyw i mięsa, durszlaki i sitka, widelce, łyżki oraz miski.
Nieco innego wyposażenia wymaga natomiast zaplecze kuchenne, czyli magazyn. Tutaj niezbędnymi elementami są: szafa chłodnicza do przechowywania produktów, stół z obszernym blatem roboczym, zlew do mycia naczyń i czyszczenia żywności oraz waga do ważenia poszczególnych składników. Oto rzeczy potrzebne w pozostałych pomieszczeniach:
– wnętrze socjalne oraz porządkowe – stół sortowniczy, zmywarka z funkcją wyparzania, pojemnik na odpadki, szafa przelotowa, toalety
– sala jadalniana – zastawy porcelanowe do podawania dań, składające się z talerzy, filiżanek, salaterek, półmisków, sosjerek, szklanek, dzbanków, tac, pater itp.; podstawowe naczynia (talerze i kubki) można kupić w tym sklepie: https://euforma.pl/kategoria-produktu/producenci/manufaktura-porcelany/
– zaplecze techniczne – komputer z oprogramowaniem umożliwiającym sprzedawanie, rozliczanie i nadzorowanie całego procesu działalności