Wina koszerne to szlachetne trunki, które mają długą historię. Winorośl w Izraelu była hodowana już 4 tysiące lat temu. Obecnie są produkowane w wielu miejscach na świecie i mają renomę win premium. Muszą jednak spełnić wymogi certyfikacji. Aby wino można było nazwać koszernym, powinno ono zostać wyprodukowane zgodnie z rygorystycznymi zasadami dotyczącymi produkcję żywności. Winorośle są dokładnie badane, między krzewami nie można uprawiać innych roślin, a urządzenia wykorzystywane do produkcji są dedykowane jedynie winom koszernym. Kobiety nie mogą uczestniczyć w procesie produkcji.
Dzięki rygorystycznie przestrzeganym zasadom i wyselekcjonowanym składnikom ma ono wielu amatorów. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i głębokim, rubinowym kolorem. Doskonale sprawdzi się jako prezent dla koneserów wina lub jako dodatek do wykwintnej kolacji. Niestety, wina koszerne nie zagościły jeszcze na dobre na półkach sklepowych. Znajdziecie je za to w specjalistycznych winiarniach i sklepach internetowych, jak np. https://www.profilwino.pl/
Eksperci wskazują, że odpowiednio przygotowane wino koszerne powinno mieć symbol widelca na etykiecie. Wybierajmy też butelki z grubego i ciemnego szkła, co pozwoli wspomóc sposób przechowywania. Jest to wino o bardzo wysokim standardzie, więc żadna z butelek nie powinna zawieść. Szeroką kolekcję butelek wina koszernego można znaleźć w sklepie internetowym marki ProfilWino: https://www.profilwino.pl/pl/c/Koszerne/93