Jak powstaje syrop klonowy?

Zdrowe odżywianie ma ogromne znaczenie dla profilaktyki różnych chorób. Z tego powodu coraz więcej osób świadomie wybiera spożywane przez siebie produkty. Jednym z popularnych ostatnio wyrobów jest syrop klonowy. Warto więc dowiedzieć się, w jaki sposób powstaje ten słodki dodatek.

Bogate źródło witamin oraz minerałów

Zachowanie zdrowia wymaga świadomego dobierania spożywanych produktów. Wiele wyrobów bazujących na naturalnych składnikach wykazuje bowiem cenne właściwości. Dobrym przykładem jest tutaj syrop klonowy. Ten ekstrakt zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, biotynę, kwas foliowy oraz minerały takie jak potas, magnez, wapń czy cynk. Nic zatem dziwnego, że wiele osób wykorzystuje go jako słodki dodatek do różnych posiłków. Syrop klonowy pozyskuje się z klonu cukrowego. W tym celu w pień wbijany zostaje niewielki kranik, przez który sok spływa do pojemnika. Następnie należy pozbyć się nadmiaru wody poprzez odparowanie jej pod wpływem wysokiej temperatury. Warto również wiedzieć, że syrop klonowy z produkcji odbywającej się wczesną wiosną ma wyjątkowo słodki smak. Dlatego wytwarzanie tego produktu powinno się rozpoczynać, gdy w ciągu dnia temperatura wynosi około zera stopni.

O autorze

Łatwa Odpowiedź
Łatwa Odpowiedź
Koncentrujemy się na udzielaniu krótkich, zwięzłych, ale merytorycznie wartościowych odpowiedzi na popularne i często zadawane pytania.

Bądź pierwszym komentującym w "Jak powstaje syrop klonowy?"

Zostaw komentarz

Twój e-mail nie będzie upubliczniony.


*


pięć × pięć =