Herbata z konopi – właściwości i parzenie

Konopie to rośliny w wielu kulturach znane i cenione od setek lat. Początkowo wykorzystywane do produkcji tkanin, zostały wyparte przez bawełnę i znalazły swoje zastosowanie w lecznictwie. Mają one również właściwości psychoaktywne, i to z tym są głównie kojarzone. Jest to błędne przekonanie, ponieważ wiele odmian konopi nie zawiera psychoaktywnego THC. To właśnie z takiej odmiany zaparza się herbatę. Jakie są jej właściwości? Czy warto ją spożywać?

Witaminy, magnez, cynk i nie tylko

Herbata z liści konopi może okazać się cennym źródłem magnezu, cynku, sodu, wapnia czy fosforu. Oprócz tego znajdują się w niej witaminy z grup B i E. Najważniejszym spośród mikro i makroelementów jest jednak kannabidiol, czyli CBD. Ten organiczny związek chemiczny ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpsychotyczne i przeciwzapalne. Jest to też jeden z naturalnych antyoksydantów hamujących proces starzenia się organizmu. Jak donoszą badania naukowe, zawarte w leczniczych odmianach konopi CBD zmniejsza częstotliwość ataków padaczki, łagodzi ich przebieg, a w niektórych przypadkach niweluje objawy choroby. Herbata z konopi pomaga również w takich przypadłościach jak stres czy bezsenność, działa ona uspokajająco i nasennie. Taki napój ma też pozytywny wpływ na gospodarkę organizmu, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i spowalnia proces trawienia. Może to skutkować utrzymaniem poziomu energii na stabilnym poziomie, co dobrze wpływa na samopoczucie i wydolność organizmu. Konopie to także bogate źródło kwasów omega 3 i omega 6 wspomagających pracę mózgu.

O autorze

Łatwa Odpowiedź
Łatwa Odpowiedź
Koncentrujemy się na udzielaniu krótkich, zwięzłych, ale merytorycznie wartościowych odpowiedzi na popularne i często zadawane pytania.

Bądź pierwszym komentującym w "Herbata z konopi – właściwości i parzenie"

Zostaw komentarz

Twój e-mail nie będzie upubliczniony.


*


17 + czternaście =