Przygotowywanie matchy – jak parzyć japońską herbatę?

Matcha to sproszkowana zielona herbata, która posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie oraz samopoczucie. Jest świetnym zamiennikiem kawy, ponieważ zawiera kofeinę, a także L-teaninę, która wydłuża jej działanie. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób prawidłowo zaparzyć matchę, by smakowała ona wybornie.

Sposoby parzenia zielonej herbaty

Tradycyjny sposób parzenia sproszkowanej zielonej herbaty wymaga zaopatrzenia się w niezbędne akcesoria. Potrzebna będzie bowiem czarka oraz bambusowa trzepaczka. Jeśli jednak nie posiadamy takiego wyposażenia wystarczy zwykły kubek oraz łyżeczka. Przed wsypaniem do czarki matchy można ją przesypać przez sitko, aby pozbyć się grudek. Łyżeczkę herbaty należy umieścić w czarce, a następnie zalać niewielką ilością wody o temperaturze około 75-80 stopni Celsjusza. Tak przygotowany napój trzeba dokładnie wymieszać łyżeczką lub za pomocą trzepaczki do mleka, aż proszek w całości się rozpuści. Następnie należy dolać pozostałą część wody zachowując proporcje wynoszące 150 ml wody na 1 łyżeczkę matchy. Przygotowywanie napoju z tego rodzaju zielone herbaty jest więc bardzo proste i bez problemu można zrobić to w domu. Wybierając matchę trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na jej kolor, ponieważ im jest on bardziej intensywny tym lepiej. Warto zapoznać się z ofertą dostępną w sklepie internetowym, którą znaleźć można pod adresem https://eherbata.pl/herbaty-30/matcha-572/. Trzeba pamiętać o tym, aby otwartą matchę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

O autorze

Łatwa Odpowiedź
Łatwa Odpowiedź
Koncentrujemy się na udzielaniu krótkich, zwięzłych, ale merytorycznie wartościowych odpowiedzi na popularne i często zadawane pytania.

Bądź pierwszym komentującym w "Przygotowywanie matchy – jak parzyć japońską herbatę?"

Zostaw komentarz

Twój e-mail nie będzie upubliczniony.


*


1 × dwa =