Jakość i smak przygotowanego przez barmana napoju musującego, decyduje o tym, czy klient będzie zadowolony. Satysfakcja zamawiającego uzależniona jest od kilku czynników. Jednym z nich jest doświadczenie osoby przygotowującej drinka. To jednak nie jedyny wyznacznik. Kolejnym jest sprzęt, którego się używa. Co zatem jest niezbędne do przygotowania musujących napojów?
Shaker jest najbardziej popularnym narzędziem pracy barmana. Służy przede wszystkim do sporządzania napojów alkoholowych. Aby z dowolnej mieszanki składników, powstał smaczny produkt, ważna jest kolejność mieszania. Na początku w naczyniu umieszczamy kostki lodu za pomocą szczypców lub łyżeczki. W dalszej kolejności dodajemy owoce, jeśli stanowią składnik napoju. Zaczynamy od mieszania płynów, które mają najniższą zawartość alkoholu. Na koniec dodajemy wysokoprocentowe trunki.
Składnikiem napoju mogą być też soki lub inne, bezalkoholowe płyny. Za gazowane dodatki odpowiada syfon do wody sodowej. Wysokiej jakości produkt można znaleźć na stronie internetowej: https://smartgast.pl/pol_m_AKCESORIA-KUCHENNE_Akcesoria-barmanskie_Syfony-do-wody-sodowej-2165.html. Syfon tworzy musujący napój dzięki zawartości dwutlenku węgla. Aby urządzenie działało poprawnie, należy regularnie uzupełniać nabój, który zawiera CO2. Obsługa sprzętu jest bardzo prosta, ale gwarantuje powstanie napoju musującego o różnym stopniu intensywności. Dzięki niemu można stworzyć napój zarówno lekko, jak i mocno gazowany.