Duża kuchnia to marzenie wielu osób uwielbiających gotować, ponieważ pozwala na realizowanie kilku zadań jednocześnie w komfortowych warunkach. Wymaga jednak wyposażenia w odpowiednie sprzęty, które powinny być przede wszystkim wystarczająco funkcjonalne. Podstawą jest wydzielenie strefy zapasów i umieszczenie w niej dużej zamrażarki skrzyniowej o pojemności co najmniej 300 l. Wyjątkowo porządny model z pokrywą ze stali nierdzewnej można znaleźć na stronie https://termosy.com.pl/.
Przygotowywanie potraw może być prawdziwą przyjemnością
W każdej kuchni o sporej powierzchni użytkowej musi się koniecznie znaleźć wspomniana już zamrażarka, a także wysoka lodówka wyposażona w cichy agregat i co najmniej cztery półki o nośności do 8 kg. Przyda się ponadto nowoczesna zmywarka z funkcją wyparzania naczyń, zużyciem wody na poziomie 2,5 l/cykl i trzema pojemnymi oraz wysuwanymi koszami – jednym na talerze, drugim na elementy szklane oraz trzecim na sztućce.
Tradycyjną kuchenkę gazową warto natomiast zastąpić innowacyjnym piecem konwekcyjno-parowym, zapewniającym sporą oszczędność energii. Jego dodatkowe zalety to wyraźnie krótszy czas przyrządzania dań, możliwość precyzyjnego regulowania temperatury i funkcja całkowicie beztłuszczowego smażenia oraz gotowania na parze.
Oto pozostałe godne polecenia rozwiązania:
- zestaw garnków wykonanych ze stali nierdzewnej o pojemności od 10 do nawet 25 l (klasyczne lub z podziałką)
- szatkownica do warzyw
- maszynka elektryczna do mielenia mięsa
- krajalnica do wędlin oraz sera
- grill kontaktowy
- piec grzewczy przystosowany stricte do wypieku pizzy
Bądź pierwszym komentującym w "Jakie sprzęty są niezbędne w każdej dużej kuchni?"