Jakie sprzęty są niezbędne w każdej dużej kuchni?

Duża kuchnia to marzenie wielu osób uwielbiających gotować, ponieważ pozwala na realizowanie kilku zadań jednocześnie w komfortowych warunkach. Wymaga jednak wyposażenia w odpowiednie sprzęty, które powinny być przede wszystkim wystarczająco funkcjonalne. Podstawą jest wydzielenie strefy zapasów i umieszczenie w niej dużej zamrażarki skrzyniowej o pojemności co najmniej 300 l. Wyjątkowo porządny model z pokrywą ze stali nierdzewnej można znaleźć na stronie https://termosy.com.pl/.

Przygotowywanie potraw może być prawdziwą przyjemnością

W każdej kuchni o sporej powierzchni użytkowej musi się koniecznie znaleźć wspomniana już zamrażarka, a także wysoka lodówka wyposażona w cichy agregat i co najmniej cztery półki o nośności do 8 kg. Przyda się ponadto nowoczesna zmywarka z funkcją wyparzania naczyń, zużyciem wody na poziomie 2,5 l/cykl i trzema pojemnymi oraz  wysuwanymi koszami – jednym na talerze, drugim na elementy szklane oraz trzecim na sztućce. 

Tradycyjną kuchenkę gazową warto natomiast zastąpić innowacyjnym piecem konwekcyjno-parowym, zapewniającym sporą oszczędność energii. Jego dodatkowe zalety to wyraźnie krótszy czas przyrządzania dań, możliwość precyzyjnego regulowania temperatury i funkcja całkowicie beztłuszczowego smażenia oraz gotowania na parze. 

Oto pozostałe godne polecenia rozwiązania: 

  • zestaw garnków wykonanych ze stali nierdzewnej o pojemności od 10 do nawet 25 l (klasyczne lub z podziałką)
  • szatkownica do warzyw
  • maszynka elektryczna do mielenia mięsa
  • krajalnica do wędlin oraz sera
  • grill kontaktowy
  • piec grzewczy przystosowany stricte do wypieku pizzy

O autorze

Łatwa Odpowiedź
Łatwa Odpowiedź
Koncentrujemy się na udzielaniu krótkich, zwięzłych, ale merytorycznie wartościowych odpowiedzi na popularne i często zadawane pytania.

Bądź pierwszym komentującym w "Jakie sprzęty są niezbędne w każdej dużej kuchni?"

Zostaw komentarz

Twój e-mail nie będzie upubliczniony.


*


osiemnaście − 6 =