Czego nie może zabraknąć na wyposażeniu piekarni?

Założenie własnej piekarni wiąże się z mnóstwem formalności. Gdy się jednak przez nie przebrnie i uzyska wszystkie niezbędne pozwolenia, czeka nas nieco przyjemniejszy etap, jakim jest urządzanie naszego lokalu w niezbędne meble, sprzęty i urządzenia. Jest kilka podstawowych urządzeń i akcesoriów, bez których żaden piekarz nie wyobraża sobie swojej pracy. Zobaczmy, o jakich elementach nie możemy zapomnieć podczas zakupu niezbędnego wyposażenia.

Jak wyposażyć piekarnie?

Podczas produkcji piekarniczej wykorzystywane są sprzęty, które przydają się na każdym z kolejnych etapów produkcji, Są to takie maszyny jak m.in. dozowniki wody, służące do tego, by precyzyjnie odmierzyć potrzebną ilość wody do przygotowania ciasta. Przydatne są także przesiewacze mąki, umożliwiające właściwe jej napowietrzenie. Kolejnym etapem jest kształtowanie ciasta, które to ułatwić mogą takie sprzęty jak dzielarki, dzielarko-zaokrąglarki czy też bagieciarki. Z ich pomocą możliwe jest uzyskanie bułek o różnych kształtach i określonej gramaturze. Przydatne są również wałkownice, dzięki którym można uzyskać bardzo cienkie ciasto francuskie lub na pizze.

To, bez czego nie obejdzie się żadna piekarnia to z całą pewnością piec. To właśnie w tym miejscu odbywa się ostatni etap, czyli wypiek pieczywa. W zależności od preferencji, a także możliwości, przedsiębiorcy decydują się na piece elektryczne, gazowe lub opalane drewnem. Niektóre zakłady posiadają także mroźnie i chłodnie, umożliwiające mrożenie gotowego ciasta.

O autorze

Łatwa Odpowiedź
Łatwa Odpowiedź
Koncentrujemy się na udzielaniu krótkich, zwięzłych, ale merytorycznie wartościowych odpowiedzi na popularne i często zadawane pytania.

Bądź pierwszym komentującym w "Czego nie może zabraknąć na wyposażeniu piekarni?"

Zostaw komentarz

Twój e-mail nie będzie upubliczniony.


*


osiemnaście + 13 =