Od kilku lat można zaobserwować zwiększoną popularność garnków żeliwnych. Są one nieodłącznym elementem wyposażenia modnych i popularnych restauracji, coraz więcej osób zaczyna korzystać z nich także w swoich domach. Naczynia żeliwne posiadają szereg zalet, które doceni każda osoba lubiąca spędzać czas w kuchni. Niegdyś były popularne wyłącznie u naszych prababek i kojarzyły się niezbyt pozytywnie. Te współcześnie produkowane modele różnią się od nich nie tylko formą, ale także wytrzymałością, precyzją wykonania, a także bardzo często pełnią funkcje dekoracyjne i mogą służyć jako talerze obiadowe.
Żeliwne naczynia nagrzewają się bardzo długo, jednocześnie bardzo długo oddają ciepło. Dobrze sprawdzają się podczas przygotowywania potraw, które wymagają długiego duszenia. Doskonale kumulują ciepło i rozprowadzają je po całej powierzchni, dzięki czemu przygotowane potrawy nagrzewają się równomiernie oraz nie wychładzają się zbyt szybko. Wiąże się to także z mniejszym zużyciem energii.
Decydując się na ich zakup, nie ma konieczności wymiany kuchenki. Garnki żeliwne sprawdzają się na wszystkich rodzajach kuchenek. Są także ergonomiczne i praktyczne; z łatwością można w nich zapiekać potrawy, gotować na otwartym ogniu i smażyć. Sprawdzą się także jako forma do wypiekania chleba. To idealne rozwiązanie dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Pozwalają ograniczyć niepotrzebny tłuszcz. Produkty podczas obróbki termicznej nie przywierają do dna, dzięki czemu w bardzo prosty sposób można trzymać się uniwersalnych zasad racjonalnego i zdrowego odżywiania.