Dieta przy anemii

Anemia to dosyć powszechna dolegliwość związana z ograniczoną ilością hemoglobiny we krwi. Najczęstszą jej przyczyną jest znaczny niedobór żelaza, ale też choroby układu kostnego, obfite miesiączki (u kobiet) i przebyte operacje. Do objawów zaliczamy natomiast ogólne osłabienie organizmu, chroniczną senność, spadek koncentracji, kołatanie serca, nawracające bóle głowy oraz bladość cery. Leczenie anemii polega przede wszystkim na wdrożeniu odpowiedniej diety. 

Wykaz zalecanych produktów spożywczych

Dieta przeznaczona dla osoby zmagającej się z anemią musi koniecznie obejmować wiele produktów pochodzenia zwierzęcego, gdyż są one bardzo bogate w żelazo. Chodzi tutaj m.in. o wątróbkę (cielęcą, wieprzową, wołową itp.), nerki, salceson, białe i czerwone mięso, kabanosy wędzone, przetwory rybne, pasztet króliczy oraz kaszankę. Dodatkowo codzienny jadłospis warto uzupełnić o białka roślinne, które znajdują się choćby w owocach, ziemniakach, pestkach dyni, otrębach pszennych, płatkach kukurydzianych, kaszy gryczanej i jaglanej, orzechach czy soczewicy. Pozostałe godne polecenia wyroby to świeżo upieczony chleb żytni (doskonały na śniadanie) i jaja kurze z wolnego wybiegu. Z kolei nie jest wskazane picie zbyt dużych ilości kawy, herbaty, wina i mleka, bo napoje te wyraźnie obniżają poziom żelaza.

O autorze

Łatwa Odpowiedź
Łatwa Odpowiedź
Koncentrujemy się na udzielaniu krótkich, zwięzłych, ale merytorycznie wartościowych odpowiedzi na popularne i często zadawane pytania.

Bądź pierwszym komentującym w "Dieta przy anemii"

Zostaw komentarz

Twój e-mail nie będzie upubliczniony.


*


12 − dwanaście =