Zastosowania oleju lnianego i z czarnuszki

Zastosowania oleju lnianego i z czarnuszki

Luca Sammarco/pexels.com

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W ostatnich latach obserwujemy znaczne zainteresowanie zdrowym stylem życia, odżywiania oraz rozmaitymi dietami. Popularyzowanie aktywnego trybu życia widoczne jest w wielu środowiskach, wśród osób w różnym wieku. Jak by nie patrzeć – jest to rewelacyjny trend, który skłania do większej uważności, dbałości o zdrowie oraz ładną sylwetkę. A wszystko to przekłada się bezpośrednio na doskonałe samopoczucie oraz zminimalizowanie różnych dolegliwości, które pojawiają się nieuchronnie z racji mijających lat.

Oleje roślinne – dla zdrowia i urody

Osoby preferujące zdrowe i proekologiczne postawy nie zapominają nigdy o zbilansowanej diecie, która dostarcza codziennie do organizmu potrzebnych składników odżywczych. Na kuchennych półkach nie powinno zabraknąć wartościowych olejów roślinnych, które mogą być dodawane do różnych potraw. Można zaryzykować stwierdzeniem, że jednym z obowiązkowych jest olej lniany zimnotłoczony, który posiada sporo właściwości prozdrowotnych. Ze względu na wysoką zawartość kawasów omega-3 bardzo korzystnie działa na układ pokarmowy oraz prawidłowe krążenie. Olej z nasion lnu może być z powodzeniem dodawany do różnego rodzaju surówek i sałatek oraz innych dań na zimno.

Zdrową kuchnię warto zaopatrzyć także w inne wartościowe tłuszcze. Ogromną popularność zyskał olej z czarnuszki https://oleoteka.pl/sklep/3,olej-z-czarnuszki, który doskonale wspiera odporność, działa też przeciwalergicznie. Ziarno czarnuszki zawiera mnóstwo witamin i minerałów, dlatego z pewnością warto taki olej włączyć do codziennej diety. Często wykorzystywany jest do rozmaitych past kanapkowych, świeżych warzyw, ale także do odżywczych smoothies. Najlepiej wybierać oleje nierafinowane oraz niefiltrowane.

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*