Pomysły na dania z żurawiną

Pomysły na dania z żurawiną
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Żurawina to owoc o dużych wartościach smakowych i zdrowotnych. Jej najsłynniejsze zastosowanie to wspomaganie leczenia infekcji dróg moczowych, a także zapobieganie wrzodom żołądka. Jednak sprawdzi się ona również w kuchni jako doskonały dodatek do deserów, dań śniadaniowych, ale także potraw mięsnych i wędlin. Dania z dodatkiem żurawiny są nie tylko pyszne, ale też wzbogacone o walory zdrowotne.

Z jakimi produktami najlepiej komponuje się żurawina?

Żurawiny można używać w kuchni w sposób niezwykle wszechstronny, a ogranicza nas właściwie tylko wyobraźnia. Smakosze wypieków mogą przygotować pyszne bułeczki z żurawiną, a także ciasta i ciasteczka z dodatkiem tego owocu. Sok lub syrop z żurawiny można z powodzeniem dodać do owsianki, jaglanki lub kaszy manny – powstanie w ten sposób pożywny i zdrowy posiłek dla najmłodszych. Połączenie żurawiny i mięsa daje niezwykły efekt smakowy, na który skusi się wiele osób. Amatorzy dań mięsnych mogą wykorzystać ten owoc do przygotowania takich potraw, jak pasztet, roladki schabowe, pieczony indyk czy kaczka. Jeśli nie mamy akurat sezonu na żurawinę, możemy z powodzeniem sięgnąć po owoce mrożone, które nie tracą swojej wartości odżywczej i smakowej – a znajdziemy je chociażby na stronie https://danex.pl/produkty/mrozona-zurawina/. Z mrożonej żurawiny możemy też zrobić pyszne smoothie, dodać ją do zupy grzybowej lub sosu, wykorzystać jako farsz do naleśników czy też przygotować domowej roboty kisiel żurawinowy. Żurawinę mrożoną możemy stosować na takich samych zasadach jak produkt świeży, ciesząc się jej smakiem bez względu na porę roku. Z kolei owoce suszone świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do herbaty albo soku.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*