Jakie przyprawy będą nam potrzebne w kuchni orientalnej?

Jakie przyprawy będą nam potrzebne w kuchni orientalnej?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia orientalna obejmuje rozległe tereny azjatyckie i charakteryzuje ją nie tylko mnogość przepisów, ale także niezwykłe walory smakowe i zdrowotne. Odpowiedzialne są za to przede wszystkim różnego rodzaju dodatki i kompozycje składników. Jakie przyprawy będą nam potrzebne do przygotowania dań z tego obszaru?

Więcej niż dodatki

Receptury pochodzące z tych kręgów kulturowych opierają się bardzo często na prostych produktach, a to, co kluczowe we wszelkich rodzajach dań to ich odpowiednie przyprawienie. Bogactwo smaku uzyskuje się poprzez aromatyczne marynaty, sosy oraz intensywne zioła. Powszechnie spożywany także w Polsce kurczak może być dzięki temu podany na wiele sposobów w zależności od rodzaju i ilości wykorzystanych produktów dodających niezwykłych wrażeń dla podniebienia. Zwyczajne na pozór warzywa za sprawą tych praktyk nabierają niepowtarzalnego smaku. Na takich zabiegach bazuje kuchnia tamtych regionów świata lubująca się w wyrazistości i intensywności. Prostota przygotowania nie idzie w parze z banalnym efektem, ponieważ wyjątkowe przyprawy grają główną rolę w sztuce kulinarnej Wschodu i nadają jej niepowtarzalnego charakteru.

Ostro i zdrowo

Najważniejszymi przyprawami umożliwiającymi przygotowanie orientalnego posiłku są imbir i kolendra. Pierwszy ze składników wpływa korzystnie na trawienie, działa bakteriobójczo na cały organizm i niweluje wzdęcia. Kolendra posiada podobne właściwości i wykorzystywana jest w formie świeżych liści do zup i dań głównych lub w postaci zmielonych nasion do aromatyzowania potraw. Charakterystyczne dla tego rodzaju kuchni jest balansowanie ostrością, dlatego też chilli jest składnikiem bezsprzecznie niezbędnym na liście dodatków. Kurkuma nadaje kolorytu potrawom, jednocześnie wpływając pozytywnie między innymi na wątrobę. Fani hummusu chcąc przygotować go w domowym zaciszu, muszą mieć w swoim przyprawniku kumin, którego zastosowanie nie ogranicza się jednanie do popularnej pasty z ciecierzycy. Niezwykle ważne jest pochodzenie przypraw, ponieważ od ich jakości zależy aromat i smak dania. Warto zaopatrywać się w specjalistycznych sklepach jak Kuchnieorientu.pl ze względu na różnorodność produktów oraz gwarancję pozyskiwania ich z terenów rodzimych dla danego składnika.

 

Kuchnia orientalna bazuje na przyprawach i to im zawdzięczamy wyjątkowy smak potraw. Proste składniki opatrzone aromatycznymi ziołami zmieniają się w egzotyczne dania bogate nie tylko w walory smakowe, ale również posiadające korzystny wpływ na nasz organizm i jego kondycję fizyczną.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*