Co ma wpływ na wybór kawy do ekspresu?

Co ma wpływ na wybór kawy do ekspresu?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kawa to bez wątpienia najpopularniejsza używka. Klasyczna mała czarna o poranku, latte lub cappuccino. Największym zainteresowaniem cieszą się napoje przygotowywane w ekspresach, choć i tu wybór jest spory – można wybrać kawę mieloną, w ziarnach, kapsułkach lub saszetkach.

Kawa na każdą okazję

Duży wybór kaw na sklepowych półkach potrafi przyprawić o zawrót głowy. I to dosłownie. Jedni wolą subtelny, lekko słodki smak arabiki, inni preferują nieco gorzkawą, aczkolwiek skutecznie stawiającą na nogi robustę. Są także mieszanki obu gatunków, tworzące wyjątkowe i niepowtarzalne smaki. Dobrej jakości kawa mielona do parzenia w ekspresach powinna tworzyć aromatyczny, esencjonalny napój o bogatym, wyrazistym smaku. W przypadku espresso na powierzchni powinna znajdować się ponadto aksamitna, gęsta piana o orzechowym smaku, czyli tzw. crema. Ogólny smak kawy z ekspresu zależy od mieszanki gatunków i może mieć nutę gorzkawą, słodką lub korzenną. Istotny wpływ na smak kawy ma miejsce pochodzenia oraz mikroklimat, natomiast o jej intensywności decyduje przede wszystkim sposób palenia. Ważnym czynnikiem jest stopień rozdrobienia ziaren – np. do espresso należy wybierać produkty bardzo drobno mielone, aczkolwiek przygotowanie klasycznej małej czarnej w ekspresie przelewowym wymaga nieco grubszego mielenia.

Alternatywą dla produktów mielonych, jest kawa ziarnista. Przykład dobrej jakości produktu można znaleźć tutaj: https://aquamelior.pl/produkt/dallmayr-kawa-ziarnista-espresso-doro-1-kg. Na rynku dostępne są ekspresy wyposażone w młynek i pojemnik na ziarna – urządzenie mieli wówczas ilość kawy niezbędną do przygotowania napoju o określonym stopniu intensywności. Wbudowany młynek posiadają zarówno profesjonalne urządzenia wykorzystywane głównie w lokalach gastronomicznych, jak mniejsze ekspresy do użytku domowego. W przypadku modeli kolbowych konieczne jest uprzednie zmielenie ziaren w młynku wolnostojącym. Najlepiej mielić niewielkie ilości kawy, przeznaczone do jednokrotnego zaparzenia – jest to gwarancja, że zmielone ziarna nie zwietrzeją, zachowując swój niepowtarzalny smak i aromat.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*