Dlaczego wino im starsze tym lepsze?

Wino im starsze tym lepsze?

Wiele osób uważa, że wino wraz z upływem czasu nabiera wartości i smaku. Niestety często prawda jest zupełnie inna, ponieważ bardzo duży procent produkowanych win na świecie ma krótki termin przydatności. Ale nie jest powiedziane, że wszystkie wina takie są, oczywiście asortyment win, które należy, a nawet trzeba przetrzymać kilka lat jest taki mały. W dzisiejszych czasach jednak takie wina nie są często spotykane, ponieważ producenci skupiają się bardziej na produkcji wina dla niecierpliwej części społeczeństwa. Takie trunki przeznaczone są do wypicia w ciągu kilku dni bądź miesięcy, a przetrzymywanie ich nie polepszy smaku, a wręcz pogorszy. Między innymi do takich win należą Merlot wino i wino musujące Prosecco. Zadowalają smakiem duże grono osób ale nie są przeznaczone do dłuższego niż kilka dni trzymania.

Leżakowanie wina

Dostępne są na rynku trunki nabierające smaku, jakości jak i wartości wraz z czasem. Niestety jest mały procent takich win na świecie i błędne jest myślenie, że wino przeznaczone do leżakowania kupimy w zwykłym sklepie za niewielkie pieniądze. Tylko w specjalnych sklepach będziemy mogli zakupić interesujący nas trunek ale nie wszyscy mogą sobie na niego pozwolić, ponieważ najczęściej cena za butelkę jest liczona w setkach bądź tysiącach złotych. Większość średniej bądź wyższej klasy win może leżakować od 2 do 6 lat ale wszystko zależy od zawartości garbników, kwasów, alkoholu i ekstraktu. Czerwone wino, które ma już swój odpowiedni wiek możemy rozpoznać jaśniejszym kolorze i delikatniejszym smaku, a białe po ciemniejszym.

O autorze

Łatwa Odpowiedź
Łatwa Odpowiedź
Koncentrujemy się na udzielaniu krótkich, zwięzłych, ale merytorycznie wartościowych odpowiedzi na popularne i często zadawane pytania.

Bądź pierwszym komentującym w "Dlaczego wino im starsze tym lepsze?"

Zostaw komentarz

Twój e-mail nie będzie upubliczniony.


*


jedenaście − 6 =